Krémové batátové kari


Tenhle recept je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, které jsem tuto zimu připravovala několikrát do měsíce. Je to ideální oběd nebo večeře v chladnějších dnech, protože díky své sytosti a kari koření krásně zahřeje. Upečené batáty přidané do kari omáčky jsou vážně neskutečné zeleninové porno a několik lidí, kterým jsem dala jídlo ochutnat, byli překvapení, jak dobře můžou batáty s rýží ladit. Ještě před sebou máme pár chladných dnů, tak si je můžeme trochu zpříjemnit touhle krémovou dobrotou.

Ingredience (na 4 porce) : 
  • smetana na vaření - cca 300 ml (nejlepší s mandlovou smetanou, kokosovým mlékem, nebo nějakou rostlinnou smetanou, ale s klasickou na vaření to bude taky pochoutka)
  • 1 velký batát
  • červená a zelená paprika
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mrkev (nemusí být)
  • kari koření či kari pasta
  • skořice
  • mletý kmín
  • sůl a pepř
  • citronová tráva / medvědí česnek / koriandr
  • rýže basmati nebo jasmínová
  • kousek zázvoru

Musím se přiznat, že ingredience jsou lehce od oka, protože tento recept vždycky vytvářím ze zbytků zeleniny, co zrovna mám. 

Postup:
Nahřejte si troubu na 200°C a omyjte si a nakrájejte batát na větší kostky (můžete ho i oloupat, ale já ho mám ráda se šlupkou). Kousky batátů v míse potřete olejem a zasypte kari kořením, mletým kmínem a trochou skořice. Pečte přibližně 20 minut v troubě. Mezitím si dejte vařit rýži a začněte připravovat ostatní ingredience. Nakrájejte cibuli, mrkev a papriku (tu na úzké plátky - jako na julienne) a nadrťte česnek. Do hluboké pánve nalijte olej (ideálně kokosový, ale na olivovém můžete v pohodě taky) a dejte si smažit cibuli s česnekem a nasypte lžičku kari koření. Až se to celé rozvoní, přidejte mrkev a papriku. Vždy zaleju po chvíli smažení zeleninu trochou vody a zavřu pánev pokličkou, aby mi zeleninu rychleji změkla. Po nějakých 5-10 minutách přidám kari koření (nebo pastu) a zaleju smetanou. Upečené batáty přihodím do pánve, a pak už jen ladím chuť omáčky, přidávám kari či kmín a můžete i nastrouhaný zázvor. Omáčku nechám ještě pár minut dojít. Úplně nakonec vše zasypu čerstvými bylinkami (koriandr, citronová tráva nebo medvědí česnek) a podávám s rýží. Navrch ještě doporučuji bílý nebo černý sezam!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jaký byl můj 3. trimestr?

O přátelství.

Jaký byl můj 1. trimestr?