Veganský citrónový cheesecake (letní a velmi svěží!)
To jsem tak vymýšlela, co bych mohla donést za koláč do Jógovny, kde si jednou za měsíc pořádáme pracovní sedánek s holkami z recepce a se Šárkou (všechny holky jsou totální bohyně). Vzhledem k té náhlé vlně veder to chtělo něco lehkého a citrusového. Tak jsem dala dohromady nepečený cheesecake z ingrediencí, co jsem měla převážně doma, a nakonec jsem s výsledkem více než spokojená!
Ingredience:
Na základ:
- 200g datlí
- 125g mandlí či vlašských oříšků
- 2 lžíce kokosového oleje
- špetku soli
Na "tvarohovou" vrstvu:
- 3 citróny
- 65g kukuřičného škrobu
- 130g třtinového či cukru krystal
- 800ml kokosového mléka (z plechovky)
- 300g hedvábného tofu (dá se nahradit i měkkým tvarohem bez laktózy, pokud vás trápí intolerance)
- 1 lžičku kurkumy (není povinné, jen pro žlutou barvu)
Postup:
Nejprve dáme do kuchyňského robotu všechny ingredience na základ a rozmixujeme, až se všechno hezky spojí a v těstě nejsou velké kusy. Vzniklé těsto potom vložíme do menšího pekáčku (ideálně koláčová forma s 20cm průměrem) a natlačíme ho do rovnoměrné vrstvy. Poté jej vložíme zatuhnout do lednice či mrazáku. Dále se připravíme vrchní vrstvu. Do hrnce vymačkáme šťávu ze 3 citrónů, přidáme kukuřičný škrob, cukr, kokosové mléko, hedvábné tofu a lžičku kurkumy. Toto přivedeme k varu, dokud nám směs nezhoustne. Necháme trochu vychladnout a nalejeme na těsto z datlí. Ideálně chladíme přes noc v lednici, protože koláč má spíše pudinkovou konzistenci. Já jsem navrch nasypala cukr smíchaný se skořicí a zázvorem, což je skvělá tečka.
Komentáře
Okomentovat