Veganský citrónový cheesecake (letní a velmi svěží!)


To jsem tak vymýšlela, co bych mohla donést za koláč do Jógovny, kde si jednou za měsíc pořádáme pracovní sedánek s holkami z recepce a se Šárkou (všechny holky jsou totální bohyně). Vzhledem k té náhlé vlně veder to chtělo něco lehkého a citrusového. Tak jsem dala dohromady nepečený cheesecake z ingrediencí, co jsem měla převážně doma, a nakonec jsem s výsledkem více než spokojená! 


Ingredience:



Na základ:

  • 200g datlí
  • 125g mandlí či vlašských oříšků
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • špetku soli
Na "tvarohovou" vrstvu:
  • 3 citróny
  • 65g kukuřičného škrobu
  • 130g třtinového či cukru krystal
  • 800ml kokosového mléka (z plechovky)
  • 300g hedvábného tofu (dá se nahradit i měkkým tvarohem bez laktózy, pokud vás trápí intolerance)
  • 1 lžičku kurkumy (není povinné, jen pro žlutou barvu)
Postup:

Nejprve dáme do kuchyňského robotu všechny ingredience na základ a rozmixujeme, až se všechno hezky spojí a v těstě nejsou velké kusy. Vzniklé těsto potom vložíme do menšího pekáčku (ideálně koláčová forma s 20cm průměrem) a natlačíme ho do rovnoměrné vrstvy. Poté jej vložíme zatuhnout do lednice či mrazáku. Dále se připravíme vrchní vrstvu. Do hrnce vymačkáme šťávu ze 3 citrónů, přidáme kukuřičný škrob, cukr, kokosové mléko, hedvábné tofu a lžičku kurkumy. Toto přivedeme k varu, dokud nám směs nezhoustne. Necháme trochu vychladnout a nalejeme na těsto z datlí. Ideálně chladíme přes noc v lednici, protože koláč má spíše pudinkovou konzistenci. Já jsem navrch nasypala cukr smíchaný se skořicí a zázvorem, což je skvělá tečka.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jaký byl můj 3. trimestr?

O přátelství.

Jaký byl můj 1. trimestr?